Alles wat je moet weten over het bedrukken van kartonnen dozen. 

123Bedrukte dozen is onderdeel van de moeder onderneming ECOvation waar onder andere 123Bedrukte Tape, 123Kartonnen Dozen en 123Bedrukte Bestekzakjes onder vallen. Voor het totale verpakking stuk is ECOvation een goede optie omdat er een groot aantal verschillende producten verkocht worden. Waarbij 123Bedrukte Tape voornamelijk richt op op het verpakkingsmateriaal tape is er bij 123Kartonnen Dozen een groot aanbod van kartonnen dozen en andere verpakkingsmaterialen. Bedrukte kartonnen dozen zijn een groot onderdeel van de branding en door de toenemende vraag op de markt is hier een heel speciaal portaal voor gecreëerd. Vind onderstaand een breed scala aan informatie over de producten en de website van 123Bedrukte Dozen. 

1. Verschillende soorten kartonnen dozen.
2. Andere producten bedrukken. 
3. Druktechnieken. 
4. Waarom een kartonnen doos bedrukken? 
5. Algemene informatie bedrukken kartonnen dozen. 

1. Verschillende soorten kartonnen dozen. 

Er zijn veel verschillende kartonnen dozen die bedrukt kunnen worden. Het is natuurlijk geheel afhankelijk welke kartonnen doos geschikt is voor de producten die verzonden moeten worden. Zie hieronder de verschillende soorten kartonnen dozen toegelicht en aan de hand hiervan kan er makkelijk besloten worden welke kartonnen doos het meest geschikt is voor specifieke verzending. 

Bedrukte brievenbusdozen. 

Voordat de kartonnen doos wordt bedrukt moet er natuurlijk de keus worden gemaakt welke kartonnen doos het meest geschikt is voor uw wensen.  Er is de keus tussen brievenbusdozen, postdozen en vouwdozen die bedrukt kunnen worden. Deze kartonnen dozen komen in verschillende maten. Wanneer de gewenste maat er niet tussen zit is het altijd mogelijk een kartonnen doos op maat te laten maken en vervolgens te bedrukken. 

De eerste keus qua bedrukking van een standaarddoos is de bedrukte brievenbusdoos. De naam zegt het al, een brievenbusdoos kan gebruikt worden om pakketjes te verzenden die door de brievenbus passen. In de webshop van 123Bedrukte Dozen zijn er drie verschillende maten beschikbaar, een A4, A4+, A5 en een A6 formaat. Het maximum formaat van een brievenbusdoosje is 38 x 26.5 x 3.2 cm, het is erg belangrijk dat hier aan wordt gehouden want anders past het doosje niet door de brievenbus. Het doosje kan ook zeker niet te zwaar beladen worden want als er uitsteeksels zijn past het doosje ook niet door de brievenbus, het maximum gewicht van een brievenbusdoosje mag maar 2 kg zijn. 

Er zijn veel voordelen om te kiezen voor het verzenden van een brievenbusdoosje, het is voordeliger dan het verzenden van een normaal pakket omdat de verzendkosten lager zijn doordat het pakketje door de brievenbus past. Wanneer de producten die verzonden worden passen In een brievenbusdoosje wordt het zeker aangeraden om hiervoor te kiezen. Als de ontvanger van het pakketje niet thuis is zal met een brievenbus pakket het item ten alle tijden ontvangen worden. Dit scheelt weer veel irritatie bij de ontvanger wanneer het pakketje ergens anders opgehaald moet worden. Naast de praktische zaken is een doosje wat door de brievenbus past ook veel milieu bewuster dan een grote doos. Er kan bespaard worden op de hoeveelheid karton die gebruikt wordt en wanneer dit een belangrijk aspect voor u is dan is dit natuurlijk een goede keus. 

Er zijn ook brievenbusdozen beschikbaar met interieur, dit is een goede keus voor wanneer er producten verzonden worden die bij het openen van de doos mooi gepresenteerd moeten worden. Het interieur voor de kartonnen doos kan precies op maat gemaakt worden zodat de producten er perfect inpassen. Een interieur is ook een goede optie wanneer er breekbare producten verzonden worden. Door het interieur kunnen de producten perfect vastgeklemd worden en is er bijna geen kans dat ze breken tijdens de verzending. 

Qua sluitingen van de brievenbusdoos zijn er verschillende opties, de standaard variant sluit doormiddel van een klep aan de bovenkant van het doosje. Wanneer de doos op maat gemaakt wordt zijn er ook andere opties qua sluitingen. Denk bijvoorbeeld aan een opening aan de zijkant van het kartonnen doosje. Voor extra gebruiksgemak raden wij aan om te kiezen voor een plakstrip als het doosje toch helemaal op maat gemaakt wordt. Een plakstrip scheelt veel tijd wanneer het doosje in elkaar gezet wordt en het bied ook extra gebruiksgemak bij het retour zenden. Het is mogelijk om 2 plakstrips naast elkaar te plaatsen dat deze gebruikt kan worden wanneer het pakketje weer retour verzonden wordt. Naast een plakstrip is een scheurstrip ook erg interessant om toe te voegen aan een brievenbusdoosje wat op maat gemaakt wordt. Doormiddel van een scheurstrip kan de doos makkelijk geopend worden. 

Zoals beschreven hierboven is het mogelijk om de standaard brievenbusdoos in vier verschillende maten te kiezen, de kleinste is een A6 formaat (155x110x27mm), vervolgens een A5 formaat (215x155x27mm), de twee grootste formaten zijn een A4 (305x220x27mm) en een A4+ maat (350x250x27mm). 

 

Bedrukte postdozen. 

De eerste optie qua dozen bedrukken is natuurlijk de brievenbusdoos, de tweede optie in het rijtje is het bedrukten van een postdoos (ook wel postpakketdoos genoemd). De postdozen die op 123Bedrukte Dozen te zien zijn bezitten allemaal over een klep waardoor de doos kan sluiten. Ook bezit de postdoos over een inkeping in de doos waardoor de klep makkelijk gesloten kan worden door de uitsteeksels van die klep die zo in de doos gestoken kunnen worden. De doos staat bekend om het compacte karakter en de goede bescherming die het biedt voor het product wat verzonden wordt. 

De postpakketdozen zijn enkel verkrijgbaar in een enkelgolf karton en het wordt daarom ook niet aangeraden om in te zetten voor het verzenden van hele zware producten. Mocht er toch te behoefte te zijn om zwaardere producten te verzenden dan wordt het aangeraden om een andere doos te gebruiken. 

 

Vouwdozen bedrukken. 

De derde optie voor het bedrukken van een kartonnen doos is de vouwdoos, deze doos wordt ook wel de Amerikaanse vouwdoos genoemd. Een Amerikaanse vouwdoos is eigenlijk de meest bekende doos die verkocht wordt. Het is een simpele kartonnen doos met twee flappen aan de onder en bovenzijde waardoor de kartonnen doos in elkaar gezet kan worden. De doos is in twee verschillende diktes verkrijgbaar, een enkel golf en dubbelgolf variant. De enkelgolf is geschikt voor wat lichtere pakketten tot 10 kg en de dubbelgolf variant kan ingezet worden voor pakketten tot wel 100 kg. Dit is wel alleen mogelijk als de pakketten zo goed mogelijk gebufferd zijn en een goed uitgedachte gewichtsverdeling hebben. 

Naast de eenvoud van de kartonnen doos wordt deze soort ook vaak gekozen omdat de dozen voordat ze in elkaar gezet worden vaak maar een klein pakketje zijn en daarom ook makkelijk op te bergen zijn. De prijs speelt hier ook een grote rol in, omdat de dozen zo ongelofelijk simpel qua model zijn kost het ook weinig om ze te produceren. Dit is ook zeker terug te zien in de prijs want hierdoor zijn de dozen erg voordelig. Wat wel in gedachte gehouden moet worden is dat er ten alle tijden bij het sluiten van deze kartonnen dozen een soort tape nodig is. 

Het is natuurlijk mogelijk om een vouwdoos helemaal op maat te laten maken, hier zijn wel extra kosten aan verbonden maar dat is het soms wel waard wanneer de kartonnen doos perfect moet passen om het product wat er verzenden wordt. Daarnaast zijn er drie standaard maten in de webshop van 123Bedrukte Dozen, genaamd een maat S, maat M en een maat L. De maat S heeft een afmeting van 150x150x150 mm, vervolgens de maat M deze is iets groter met een afmeting van 200x180x150 mm en tot slot een maat L met de afmetingen van 250x220x150mm. Dit zijn algemene afmetingen en daarom zullen deze dozen wat goedkoper uitvallen dan een op maat gemaakte Amerikaanse vouwdoos. Naast deze drie standaard maten zijn er ook nog andere maten waar uit gekozen kan worden. Op de website van 123Kartonnen Dozen zijn veel verschillende standaardmaten in de varianten enkel- en dubbelgolf die ook bedrukt kunnen worden. 

Wijnverpakking & bierverpakking

Ook deze twee verpakkingen kunnen bedrukt worden en zijn een goed idee voor wanneer er een relatie geschenk of een verrassing verzonden moet worden naar een partner of klant. Voor beide verpakkingen zijn er verschillende opties hoe de verpakkingen in elkaar gezet worden. Het wordt aangeraden om voor beide verpakkingen een dubbelgolf karton te gebruiken. Door de dubbelgolf worden de breekbare flessen in de verpakking beter beschermd en is er een kleinere kans dat de flessen tijdens het verzenden beschadigen. 

Qua verschillende opties voor de bier- en wijnverpakkingen, de eerste en meest simpele optie is gewoon een simpele kartonnen doos met een vakverdeling hierin. Een vakverdeling bestaat eigenlijk uit losse delen karton die doormiddel van een inkeping in elkaar worden gezet waardoor de flessen niet strak tegen elkaar aan staan. Dit is mogelijk voor verschillende aantallen flessen en kan naar eigen wens gecreëerd worden. De buitenkant van de kartonnen doos kan bedrukt worden en hierdoor krijgt de verpakking een feestelijke uitstraling. Een andere optie qua verpakking is een mooie kartonnen doos met wederom een vakverdeling erin en een opening waardoor de flessen vanaf buitenaf zichtbaar zijn.

Bij de bierverpakking is tot slot ook nog een andere optie, dit is mogelijk omdat de flesjes wat kleiner zijn en de wijnflessen zijn hiervoor wat te groot. Voor de bier verpakkingen is er ook een optie om een soort “open” bier verpakking te creëren. Een verpakking waar de flesjes als het ware in gezet kunnen worden met een handsvat aan de bovenzijde. Wanneer deze verpakking verzonden moet worden kan hij natuurlijk weer in een kartonnen omdoos worden geplaatst. Bij het open maken van de kartonnen doos biedt dit een leuk verrassing. Deze verpakking is wel wat moeilijker te maken omdat het niet een standaard kartonnen doos is maar eentje met handvaten en andere inkepingen. Wanneer hier behoefte voor is kan er altijd naar de opties worden gekeken. 

Bedrukte displays. 

Een mooie kartonnen display is perfect om neer te zetten in de winkel en leaflets of andere producten te presenteren. Deze displays kunnen in verschillende vormgen toegepast worden. Denk aan een display voor op de toonbank, deze displays worden meestal gebruikt om leaflets in te leggen die meegepakt kunnen worden tijdens het afrekenen. Het is verstandig om hier blaadjes in te plaatsen waar aanbiedingen of speciale acties op genoemd worden. Naast een toonbank display is het ook ideaal om een bedrukt folderbakje te plaatsen op de toonbank. Een bedrukt folderbakje is in principe gewoon een klein bakje waar de folders recht op in gezet kunnen worden. Een andere kleine display die ook gebruikt kan worden voor op de toonbank is een zo genaamde donatiebox of inleverbox. Dit is een soort doos met een inkeping aan de bovenzijde waar geld doorheen gegooid kan worden. 

Er zijn natuurlijk ook grotere displays beschikbaar welke op de grond gezet kunnen worden. Deze kunnen behalve voor leaflets ook gebruikt worden om (lichtere) producten in te zetten. Het werkt in principe gewoon als een presentatie zuil waar producten aan klanten in kunnen worden gepresenteerd of wederom om mooie leaflets in te zetten op oog hoogte. Deze displays zijn ook vaak te zien in spelletjes winkels omdat het perfect werkt om spelletjes in te presenteren en hierdoor de verkoop van deze producten te boosten. De displays worden ook vaak gebruikt als presentatie materiaal voor bijvoorbeeld een bier merk in de supermarkt. Wanneer een bier merk een leuke win actie heeft waarmee bijvoorbeeld bij een kratje bier gewonnen kan worden is dit ook het perfecte materiaal om te gebruiken omdat het veel aandacht op zich vestigt. 

De displays kunnen naar eigen wens worden gecreëerd, het is ook mogelijk om een dikker karton te gebruiken waardoor de displays wat steviger zijn. Op deze manier kunnen er zwaardere producten in de display geplaatst worden en blijft hij gewoon goed staan. Wanneer er een display bijvoorbeeld op een event of een beurs wordt gebruikt is het vaak wel handig als hij wat steviger is zodat hij goed rechtop blijft staan. Naast de karton soort is het ook mogelijk het hele ontwerp van de display te bepalen, denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid vakken in de display en de vorm van de display. Hij hoeft zeker niet perse rechthoekig of vierkant te zijn, er kan ook een hele creatieve draai aan worden gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een vorm wat past bij het product, dit kan ook een dier zijn of het kan zo gek niet verzonnen worden. 

Doos met venster. 

Een andere optie voor het bedrukken van een kartonnen doosje is een doos met venster. Deze doosjes zijn vaak een stuk kleiner dan de normale kartonnen dozen en kunnen voornamelijk benut worden voor het verpakken van producten die mooi gepresenteerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een doosje met taart of bonbons erin. Voor dit venster wordt dan vaak plastic geplaatst maar het is ook mogelijk een doosje met venster zonder plastic te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een klein doosje met een zeepje erin. Om er toch een klein venster in te plaatsen is te zien welke zeep er in het doosje zit en dit is erg aantrekkelijk voor de personen die de zeep willen kopen. 

De doosjes met venster kunnen ook geleverd worden in verschillende maten en karton soorten. Bij zeepdoosjes is het vaak gebruikelijk om bruin karton te gebruiken omdat dit goed past bij de look en feeling van een zeepje. De dozen die geleverd worden door 123Bedrukte Dozen zijn eigenlijk niet voedsel geschikt, daarom wordt het aangeraden om de taart of bonbonnetjes die in de doos geplaatst worden goed in te sealen. Voor de doosjes met een plastic venster wordt vaak een mooie witte gelamineerde karton soort gebruikt zodat de bedrukking er goed en mooi afgewerkt op geplaatst kan worden. 

2. Andere producten bedrukken

Naast het bedrukken van kartonnen dozen is het in de webshop van 123Bedrukte Dozen ook mogelijk om andere producten te bedrukken. 


Sleeve voor kartonnen doos bedrukken. 

Naast het bedrukken van een hele kartonnen doos is het ook mogelijk om alleen een sleeve te bedrukken. Wat is een kartonnen sleeve dan eigenlijk? Dit kan worden gezien als een soort omhulsel wat om een kartonnen doos heen wordt geschoven. Het is eigenlijk gewoon een soort hoes met een opening aan beide kanten. Doormiddel van een sleeve kan een simpele kartonnen doos omgetoverd worden tot een chique en mooi afgewerkte kartonnen doos. Het is ook een goed alternatief om de merkwaarde van een kartonnen doos te vergroten. 

Een voorbeeld van een sleeve is bijvoorbeeld om een pakje met kauwgom of een kant-en-klaar maaltijd die bij de supermarkt gehaald kan worden. Op de sleeve kan een mooi logo gedrukt worden of de specificaties van de producten die in de kartonnen doos zitten. Het wordt wel aangeraden om een sleeve voornamelijk te gebruiken voor wat kleinere kartonnen dozen. Een bedrukte sleeve voor een hele grote kartonnen doos zal er wat raar uit komen te zien. De kartonnen sleeve kan helemaal op maat gemaakt worden qua afmetingen en bedrukkingen. Het wordt wel aangeraden om de sleeves in grote hoeveelheden af te nemen omdat  de koster per sleeve anders redelijk hoog komen te liggen. 

Bedrukte verzendkoker.

Naast een standaard kartonnen doos is het ook een optie om een soort langwerpige kartonnen doos te bedrukken, oftewel een verzendkoker. Een koker is multi inzetbaar en kan gebruikt worden voor het verzenden van verschillende soorten producten. Denk aan brei naalden, posters, belangrijke en grote documenten, eigenlijk praktisch alles wat langwerpig is en perfect in de koker past. De kartonnen verzendkoker is helemaal vorm te geven naar eigen wens en kunnen ook allemaal weer hun hele eigen vorm hebben. De koker hoeft niet altijd rond te zijn, hij kan ook een wat meer vierkante / driehoekige  vorm krijgen of met een plastic plug aan de boven- of onderzijde afgewerkt worden. 

Het is verstandig om de koker van niet te dik kantoor te ontwerpen want anders wordt het lastig om er een ronde vorm van te maken. Het is zelfs mogelijk om de koker van doorzichtig plastic materiaal te maken, dit is natuurlijk geen karton, maar met alle kennis van de verpakkingsindustrie kan 123Bedrukte Dozen hier ook zeker mee assisteren. Het is wel lastig om een full colour all over bedrukking te plaatsen op een koker. Door de verschillende vormen kan de bedrukking er wat raar uit komen te zien. Het is verstandiger om enkel een logo of een slogan op de koker te plaatsen, deze zal minder verplaatsen door de vorm van de koker. 

De afsluiting van de kokers is per vorm anders. Bij een ronde verzendkoker is het aan te raden om deze af te sluiten met een plastic plug. Dit is een mooie afwerking en op deze manier is de koker ook makkelijk te openen en te sluiten. Bij de andere kokers kan deze gewoon aangesloten worden met een stukje karton wat makkelijk in en uit de koker kan worden gehaald. Dit is een zelfklevende sluiting en kan ook vaker gebruikt worden om dozen te sluiten en te openen. 

Bedrukte verzendzak 

Heel iets anders dan een kartonnen doos maar het is ook mogelijk om een verzendzak te bedrukken. Een verzendzak is de ideale oplossing om producten te verzenden die niet breekbaar zijn en eigenlijk net te klein voor een kartonnen doos. Denk bijvoorbeeld aan kleding, boeken of een kussen. Een verzendzak is een ideale optie voor dit soort producten omdat het vaak ook een stuk voordeliger is dan een kartonnen doos. De verzendzakken komen in veel verschillende maten en kleuren / materialen. 

Er zijn ook verzendzaken die wat beter zijn voor het milieu, dit zijn de zo genaamde papieren verzendzakken. Ook bij deze verzendverpakking is het mogelijk om een bedrukking toe te voegen. Er moet natuurlijk wel rekening mee gehouden worden dat een papieren verzendzak bruin van kleur is en dat de kleuren er daarom ook wat anders uit komen te zien. Maar voor een natuurlijke en milieu vriendelijke uitstraling komt het ook goed van pas als de kleuren zich helemaal aanpassen aan het uiterlijk van de verzendzak. 

De andere variant voor een verzendzak is de plastic versie, een sterke en beschermende zak die de producten die verzonden worden perfect beschermen. Een interessante en handige toevoeging aan de verzendzak is dat er een strip op zit herbruikt kan worden bij het retourneren. De eerste strip kan open gescheurd worden wanneer de verzendzak ontvangen is en de tweede strip kan weer worden dicht geplakt bij het retourneren van de producten in de verzendzak. 

Bedrukte draagtas

Geen verzendverpakking maar wel een mooi product wat ook beschikbaar is om te bedrukken in de webshop van 123Bedrukte Dozen: een papieren draagtas. De draagtas is een goed en milieuvriendelijk product om te gebruiken in een winkel wanneer er producten worden gekocht. De tassen kunnen helemaal naar wens bedrukt worden en zijn op deze manier ook weer een goed middel voor reclame voor het merk. Het is tegenwoordig nodig dat er betaald wordt voor plastic tasjes daarom is het een goed alternatief om gebruik te maken van bedrukte papieren tassen. 

De papieren tas kan in verschillende maten besteld en bedrukt worden. Voor elk soort product wat er verkocht wordt is er dan een gepaste bedrukte papieren tas beschikbaar. De basis kleur van de bedrukte tas kan naar eigen wens gekozen worden. Het wordt wel aangeraden om een neutrale basis te gebruiken want de bedrukking zal dan maar opvullen. Het is verstandig om de bedrukking op de papieren draagtas niet te gedetailleerd te maken want dan zal de bedrukking meer opvallen en beter tot zijn recht komen.  

Bij hoge uitzondering is het ook mogelijk om een bedrukte draagtas van stof te bestellen. De draagtassen zijn tegenwoordig een bewuste keus als vervanger van de plastic tassen. De stoffen draagtas is een item wat voor langere tijd gebruikt wordt en hierdoor voor veel merkbekendheid kan zorgen. De tas is iets duurder in productie maar door het feit dat het vaker gedragen wordt een goede optie om in te investeren. Ook bij deze soort tas wordt er aangeraden om een duidelijke en simpele bedrukking toe te passen, hierdoor zal de bedrukking ook meet opvallen en beter herinnerd worden door de mensen die het voorbij zien komen. 

3. Druktechnieken

Er zijn verschillende manieren hoe de kartonnen dozen bedrukt kunnen worden. Het is geheel afhankelijk van de wensen en het doel van de kartonnen doos. Onderstaand zullen alle verschillende druk technieken toegelicht worden. 

Flexo bedrukking 

De optie flexo druk wordt ook wel hoogdruk genoemd. De naam verklapt het eigenlijk ook al een beetje, flexo bedrukking is een flexibele manier van bedrukken. Deze druktechniek wordt dan ook op grote schaal gebruikt in de verpakkingsindustrie. De overeenkomst met flexo druk en veel andere druktechnieken is dat er gebruik wordt gemaakt van een drukvorm maar het verschil is dat bij de flexo bedrukking deze flexibel is. 

Dit soort bedrukking wordt ook wel een kwaliteitsdruk genoemd, om deze reden ook erg vaak ingezet. Het kan niet alleen toegepast worden op karton, maar ook kunstof of aluminium. Bij de flexo bedrukking wordt er ook gebruik gemaakt van een inkt die heel snel droogt na bedrukking. Wanneer er verpakkingen worden bedrukt die gebruikt gaan worden voor levensmiddelen wordt er een andere soort inkt gebruikt. Wanneer de kartonnen doos eenmaal bedrukt is wordt deze afgemaakt door de stansmachine zodat de doos op de juiste maat gesneden kan worden. Er moet wel eenmalig een stempel worden gemaakt voor de flexo bedrukking maar wanneer deze eenmaal aangeschaft is kan hij worden gebruikt tot de stempel helemaal versleten is. De bedrukking is erg aan te raden omdat er een goede prijs-kwaliteitverhouding is bij het bedrukken van zowel kleine als grotere oplages. 

Offset bedrukking. 

Dit is ook een optie hoe de kartonnen doos bedrukt kan worden. De offset bedrukking wordt vaak toegepast bij verpakkingen voor de verkoop en POS materialen. Bij het uitvoeren van de bedrukking wordt gebruik gemaakt van een ouderwetse drukpers en een full-colour bedrukking. Door de realistische bedrukking met veel verschillende kleuren kan er een foto realistisch beeld neergezet worden, perfect voor het bedrukken van een mooie toonbank display of vloerdisplay. Er wordt ook vaak gekozen voor deze bedrukking bij het ontwerpen van een display. Een paar voordelen aan deze bedrukking zijn is dat er geen investering nodig is voor een bedrukkingsstempel. Er is ook een zo genoemde verdeling van het drukwerk mogelijk zoals een UV- of foliedruk. Door de hoogwaardige bedrukking is het mogelijk om een fotorealistische weergave te creëren op het POS materiaal. 

Zeefdruk 

Zeefdruk is een druksoort die niet alleen toegepast wordt op kartonnen dozen maar ook op andere voorwerpen zoals linnen tassen of t-shirts. De inkt die gebruikt wordt met zeefdruk is een erg dekkende inkt en kan ook worden gebruikt op een donkere ondergrond. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een hoogdruk of vlakdruk is dit niet mogelijk. Bij deze bedrukking is het wel nodig om een eenmalige investering te doen voor een zeef, deze kan helaas niet hergebruikt worden. Waar hergebruiken bij het aanschaffen van een cliché wel mogelijk is. Er is wel een groot verschil tussen de prijs van een cliche en een zeef, een zeef is veel voordeliger. Dit is het geval omdat hij een stuk kleiner is dan een cilche.. 

Wanneer er eenmaal gekozen is voor een zeefdruk en de zeef aangeschaft is zal de volgende stap zijn het bedrukken van de kartonnen doos. Dit is niet een realistische foto bedrukking zoals bij de offset bedrukking maar iets abstracter. Denk bijvoorbeeld aan een coca cola logo. Bij de zeefbedrukking wordt er gebruik gemaakt van de verschillende PMS kleuren. 

(Digitaal) printen. 

Dit klinkt natuurlijk bekend met het printen op A4tjes uit een printer maar deze bedrukking is ook mogelijk bij kartonnen dozen. Dit kan eigenlijk gezien worden als een kartonnen doos die door een printer wordt gehaald. Er zitten wel wat haken en ogen aan deze bedrukking waar ook zeker rekening mee gehouden moet worden. Het wordt niet aangeraden om heel erg dik karton te gebruiken voor de bedrukking, dit is erg lastig om doormiddel van printen te bedrukken. De beste karton keus voor het bedrukken doormiddel van een digitaal print is een enkelgolf witte karton soort. OP deze manier zal de bedrukking het beste zichtbaar zijn en wordt het beste resultaat geboekt. Het is uiteraard ook mogelijk met een bruine kartonsoort maar dan zal de kleur er heel anders uit komen te zien.

Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met de realistische kleur en de optische kleur. Wanneer er behoefte is aan een realistische fotodruk zal dit niet net zo mooi worden als bij de offset bedrukking. Denk maar aan een normaal A4’tje wat wordt bedrukt door de printer met een foto wordt dat meestal ook net perfect. Dit zal ook gebeuren wanneer dit wordt gedrukt met een digitale print. 

Er zijn verschillende machines beschikbaar bij 123Bedrukte dozen voor een digitaal print bedrukking. De eerste machine heet de Trojan, deze machine is geschikt om kleinere oppervlaktes te bedrukken met een fullcolour bedrukking. De kartonnen dozen worden in de machine bedrukt met een inkt-jet printer . De afmetingen van de machine zijn een doorvoer breedte van een meter, oftewel er kan een plaat of kartonnen doos doorheen gehaald worden met een breedte van maximaal een meter. De kop van de inkt-jet is ongeveer 20 centimeter, hierdoor zijn de stroken die op het karton worden geplaatst ook maximaal deze breedte. Er worden ongeveer series van vijftig tot en met duizend stuks over de machine gedraaid. Er is wel een klein nadeel aan de Trojan machine, het is niet mogelijk om de kleur wit te bedrukken en een vol-vlak bedrukking levert vaak ook wat problemen op. 

De tweede machine die gebruikt wordt voor digitaal printen heet de Fuji machine, dit is een machine die een veel groter oppervlakte in een keer kan bedrukken. De doorvoer van het karton werkt in principe hetzelfde als bij de Trojan printer, het enige verschil is het formaat van het karton wat doorgevoerd kan worden. Bij de Fuji printer is dit formaat 2450x1190mm, op deze maat kunnen de kartonnen dozen door de printer gehaald worden en bedrukt worden. Bij de Fuji printer is het mogelijk om een “Express Stand” aan te zetten voor kleinere en simpelere bedrukkingen. Wanneer deze stand wordt ligt de snelheid van het drukken hoger dan normaal. Ook is er een stand genaamd “quality print”, deze stand is wel heel wat langzamer dan de express staand maar de kwaliteit van de bedrukking ligt een stuk hoger. Om dit even in perspectief te brengen, 500 bedrukte doosjes op de express stand kunnen binnen een paar uur worden bedrukt. Bij het bedrukken van een volvlak met ongeveer 500 kartonnen doosjes kan dit wel ongeveer 100 uur duren. De dikste karton soort die voor de machine gebruikt kan worden is een 5 mm dubbelgolf of BE golf. 

 

Dispersielak – afwerking

Er zijn verschillende opties hoe een bedrukte kartonnen doos afgewerkt kan worden, met een matte glimmende kleur of gewoon helemaal zonder afwerking. Een optie om de bedrukking wat meer te beschermen is een dispersielak. Wat is een dispersielak nou eigenlijk? Dispersielak kan eigenlijk gezien worden als een soort onzichtbare beschermlaag wat over het drukwerk wordt aangebracht. Doormiddel van de laag dispersielak wordt de inkt eigenlijk afgesloten waardoor hij sneller kan drogen en het karton ook weer sneller gesneden kan worden. Dispersielak bestaat eigenlijk uit 95 procent water, vermengd met aardappelzetmeel en zo nu en dan ook hars. De lak is geheel onzichtbaar wanneer hij op de bedrukking wordt gespoten, het is wel meteen zichtbaar dat de bedrukking er extra stevig en goed afgewerkt uitziet. Er zijn verschillende soorten dispersielak waarmee de bedrukking afgewerkt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een hoogglans laklaag of meer een mattere versie. De keuze is helemaal aan de afnemer. De keus voor een dispersie lak is eigenlijk alleen maar een win-win situatie, de bedrukking ziet er mooier uit en de bedrukte kartonnen doos is sneller klaar. 

Cliches. 

Voor sommige druktechnieken is het nodig om eenmalig een stempel te laten maken om de druktechniek te kunnen benutten. Dit is een eenmalige investering die daarna gebruikt kan worden tot de stempel helemaal is versleten. Het is niet exact te zeggen hoeveel het kost om een cliche te maken omdat dat afhankelijk is van meerdere factoren. Er moet gekeken worden naar de afmetingen en welke bedrukking er op moet komen. Wanneer dit besloten is kan er door 123Kartonnen Dozen wel een grove inschatting gemaakt worden wat het maken van de stempel gaat kosten. Er moet wel rekening worden gehouden met een iets hoger bedrag voor het maken van cliche. Denk bijvoorbeeld aan de 100 tot 300 euro. 

Een cliche kan eigenlijk gezien worden als een soort stempel waarmee de kartonnen doos bedrukt gaat worden. Deze stempel kan van verschillende materialen gemaakt worden, bij een flexo bedrukking wordt deze vaak van rubber gemaakt zodat het een flexibele stempel ontstaat. Een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden is dat een cliche voor verschillende maten kartonnen dozen gebruikt kan worden. Wanneer de bedrukking op kartonnen dozen van verschillende maten gedrukt moet worden is het niet nodig om een stempel in verschillende maten te maken. Een enkel cliche kan voor verschillende maten kartonnen dozen gebruikt worden. Dit scheelt natuurlijk weer in de kosten! 

Kleurstellingen. 

Er is een groot verschil tussen een drukkleur en een optische kleur. Het is geheel afhankelijk van de ondergrond hoe de kleur er uiteindelijk uit komt te zien. Elke ondergrond geeft eigenlijk een andere optische kleur weer, dit is geheel afhankelijk van het basis materiaal waarmee gewerkt wordt. De bedrukking bij een witte kartonnen doos komt er natuurlijk anders uit te zien dan bij een bruine kartonnen doos. Er moet hier altijd rekening mee gehouden worden wanneer de kleur voor de bedrukking wordt uitgezocht. Bij een offset bedrukking wordt er wel vaak de daadwerkelijke kleur van de kleurstaal bereikt maar bij een flexo bedrukking wordt het vaak een wat doffere kleur. Er worden ook verschillende kleuren gebruikt bij de soorten bedrukkingen.

Bij flexo bedrukking wordt er gebruik gemaakt van een PMS U kleur. PMS is al eerder toegelicht maar nog even een korte uitleg. PMS staat voor pantone matching system, een kleuren systeem wat voornamelijk door drukkers en vormgevers wordt gebruikt. Door deze kleuren te hanteren is het duidelijk met welke kleur er gedrukt wordt en een zekerheid dat de juiste kleuren gebruikt worden. De letter achter de PMS staat ook weer voor een bepaald soort bedrukking. De C staat voor een coated bedrukking (met een laagje eroverheen), U staat voor uncoated (zonder beschermende laag eroverheen), tot slot de M deze letter staat voor mat (een niet glimmende afwerking). Er kan natuurlijk altijd gekozen worden voor een bepaalde afwerking van de bedrukking. 

Bij printen, zeefdruk en offset komen de kleuren RGB en CMYK, bij printen wordt er gebruik gemaakt van andere soorten kleuren tijdens de bedrukking. RGB staat voor de drie primaire kleuren die digitaal gemengd worden, R staat voor rood, G voor groen en de B voor blauw. RGB wordt ook wel uitgelegd als kleuren die met het blote oog zichtbaar zijn. Wanneer een zonnestraal op een gezicht schijnt zijn vaak alleen de kleuren rood, groen en blauw zichtbaar. Deze kleuren samen opgeteld geven een wit licht. 

Vervolgens de CMYK kleuren, dit is de afkorting voor Cyaan, Magenta, Yellow en key. Deze kleuren kunnen gecreëerd worden door een substractieve kleurmenging. Dit klinkt misschien als een bijzondere soort kleurmenging maar het houdt in dat de ene kleur wit licht beter mengt met een bepaalde kleur. Er is een bepaalde hoeveelheid primaire kleur nodig om een bepaalde mengkleur te verkrijgen, de hoeveelheid kleur die nodig is wordt uitgedrukt in een bits hoeveelheid variërend tussen de 0 en 255. 

Er zijn veel verschillen tussen een CMYK en RGB kleur. Hier een paar belangrijke verschillen opgesomd om een duidelijk beeld te krijgen van een CMYK en RGB kleur. Een RGB kleur wordt gemaakt met 3 kleuren licht waarbij een CMYK voornamelijk wordt opgebouwd uit vier kleuren pigmenten. De RGB kleuren worden gebruikt op een beeldscherm waarbij de CMYK kleuren alleen worden gebruikt voor op papier of ander drukwerk. Tot slot, bij de RGB is er een maximaal aantal kleuren dat er gebruikt kan worden en bij CMYK zijn de aantal kleuren eindeloos. 

4. Waarom een kartonnen doos bedrukken? 

Het bedrukken van een kartonnen doos heeft verschillende doeleindes. Het is natuurlijk een belangrijk onderdeel in de branding van een bedrijf. De kartonnen doos die verzonden wordt naar de ontvanger is de eerste ontmoeting met een merk en daarom is het erg verstandig om deze zo memorabel mogelijk te maken. De doos kan helemaal naar eigen wens worden ontworpen en op deze manier kan ook zelf besloten worden wat er op de kartonnen doos wordt toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan een logo, een uitnodigende tekst of de kleuren die bij het merk passen. Wanneer de merk beleving goed in de kartonnen doos wordt doorgevoerd zal er een herkenbaarheid opgebouwd worden. Elke keer wanneer hetzelfde logo van een merk naar voren komt zal dit een herkenbaarheid oproepen bij de afnemer. 

Naast de herkenbaarheid biedt een bedrukte kartonnen doos ook een professionele uitstraling, Wanneer de bedrukte kartonnen doos in een grotere stapel met dozen ligt valt deze meteen op. Het kostenplaatje van een bedrukte kartonnen doos is wel wat hoger dan bij een normale kartonnen doos natuurlijk. Daarom wordt er als alternatief soms ook bedrukte tape aangeraden. Bij bedrukte tape kan er gebruik gemaakt worden van een standaard kartonnen doos en zal de prijs een stuk lager liggen dan bij een bedrukte kartonnen doos. Het heeft misschien een iets lagere impact dan wanneer een kartonnen doos helemaal bedrukt is maar qua kosten is het een goede tweede optie. 

Bedrukte tape alternatief. 

Tape kan ook in veel verschillende kleuren bedrukt worden, het is mogelijk vanaf 1,2 of 3 kleuren en tegenwoordig ook nog met 4,5 en 6 kleuren. Ook is er met de 6 kleuren bedrukking een fotodruk mogelijk! Op deze manier kan de tape zo realistisch mogelijk bedrukt worden en is er veel mogelijk qua afbeeldingen die op de tape gedrukt kunnen worden. 

Er zijn verschillende soorten tape die bedrukt kunnen worden voor gebruik op een kartonnen doos, zo is er een PVC papier tape, acryl tape en een technische tape (deze wordt vaak ook voor andere doeleinden gebruikt). Al deze verschillende soorten tape kunnen bedrukt worden en zijn ideaal om op een onbedrukte doos te plaatsen als vervanging van een bedrukte kartonnen doos. De tape kan helemaal naar eigen wens bedrukt worden en zoals hierboven benoemd kunnen er veel verschillende kleuren toegepast worden. 

Wanneer voor de klant een bedrukte kartonnen doos qua prijs te hoog valt wordt er ten alle tijden een bedrukte tape aangeraden. Soms maakt dit wel wat minder indruk dan een bedrukte doos maar toch kan de merk herkenning weer worden gecreëerd door een mooie tape te bedrukken met de logo van het merk. 

5. Algemene informatie bedrukken kartonnen dozen. 

Welke soorten karton voor bedrukte dozen. 

Er zijn verschillende soorten karton die gebruikt kunnen worden voor het maken van een bedrukte kartonnen doos. Het is natuurlijk geheel afhankelijk wat er vervoerd moet worden in de kartonnen dozen en daarop kan ook de dikte van het karton aangepast worden. Bij zwaardere producten wordt het aangereden om een dikker soort karton te gebruiken zodat de producten stevig in de doos zitten. Bij lichtere producten is dunner karton voldoende. Er zijn verschillende benamingen voor dunner en dikker karton, namelijk; enkelgolf karton, dubbelgolf karton of bijvoorbeeld kraftliner en testliner. 

Aantallen bestellen bedrukte kartonnen dozen. 

Het is nodig om hoge aantallen te bestellen van de bedrukte kartonnen dozen, hoe hoger de aantallen hoe voordeliger de dozen zullen worden. Het is niet mogelijk om maar een klein aantal bedrukte kartonnen dozen te bestellen, de prijs voor de dozen zullen dan veel te hoog worden Het minimale aantal van de kartonnen dozen wat besteld kan worden is gemiddeld 100 stuks, vanaf dit aantal is de keuze oneindig hoeveel kartonnen dozen er besteld kunnen worden. 

Levertijd bedrukte kartonnen dozen. 

De levertijd van een bedrukte kartonnen doos is natuurlijk wat langer dan die van een standaard uit voorraad kartonnen doos. Tijdens de drukkere tijden rondom de feestdagen is de levertijd sowieso wat langer maar gemiddeld zal de levertijd voor het produceren van bedrukte kartonnen dozen zijn 5 tot 15 werkdagen. 

Mocht het nodig zijn om de kartonnen dozen sneller te ontvangen is het soms mogelijk om de dozen te bestellen via een zo genaamde versnelde stroom. Dit is wel wat duurder dan de normale stroom maar hierdoor zijn de dozen wel sneller op locatie geleverd. Mocht er interesse zijn in een snelle stroom is het mogelijk om te vragen naar de mogelijkheden door contact op te nemen met het team van 123Kartonnen Dozen, er kan dan gecheckt worden naar eventueel beschikbaarheid van de snelle stroom en de extra kosten die hier aan verbonden zitten. 

Extra informatie

Heeft u vragen met betrekking tot het bedrukken van kartonnen dozen? Of wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen? Neem contact op met het team van 123Bedrukte Dozen! Ons team staat elke werkdag van 9 tot 5 voor u klaar om u te woord te staan en te adviseren.